Enter your keyword

News

Bê tông – ông vua vật liệu: Câu chuyện chưa ai kể

Bê tông – ông vua vật liệu: Câu chuyện chưa ai kể

Bê tông, chúng ta có thể nói gì về nó? Một vật liệu xây dựng rất phổ biến trong cuộc sống hiện đại, một vài người biết nó là kết quả của quá trình trộn xi măng, nước và vôi… và gì nữa? Hình như hết rồi đúng không? Có vẻ như chúng ta biết quá ít về một thứ trong khi tưởng bản thân biết nhiều về nó…

Ngày xửa ngày xưa

Như đã nói phía trên, bê tông là vật liệu nhân tạo được hình thành từ nhiều nguyên liệu khác nhau: xi măng, nước, vôi… Mặc dù vậy, nó chỉ đúng với dạng bê tông hiện đại – nhân tố chính của một nền công nghiệp trị giá 100 tỷ USD – trong khi đó, bê tông lại có nguồn gốc từ rất lâu rồi. Theo các nghiên cứu khảo cổ khoảng 2 ngàn năm trước, người dân La Mã đã biết sửa dụng tro núi lửa trộn với nước như một loại “bê tông đặc biệt” trong việc tạo nên những công trình thế kỷ sau này, điển hình nhất là đấu trường Colosseum tại thủ đô Rome.

be-tong-ong-vua-vat-lieu-cau-chuyen-chua-ai-ke

Đấu trường Colosseum – Rome, Italy.

Cụ thể, những thợ thủ công cổ đại của thành phố cảng Pozzuoli (nay là thủ phủ tỉnh Naples, Italy) trở nên cực kỳ nổi tiếng nhờ một loạt vật liệu có tên pozzolana – thành phần chính là tro núi lửa của ngọn núi Campi Flegrei gần đó. Theo những ghi chép khảo cổ, pozzolana được mệnh danh là “vật liệu thần thánh” khi chỉ cần trộn nó với nước là được một loại đất dẻo có thể tạo hình theo ý muốn và khi để khô nó sẽ cùng với đá khối tạo ra những bức tường thành bất khả xâm phạm với kẻ thù. Đây chính là dạng “bê tông” đầu tiên của nhân loại.

Tro núi lửa pozzolana - Bê tông thời cổ đại.

Tro núi lửa pozzolana – Bê tông thời cổ đại.

Vậy tại sao tro núi lửa lại có thể làm nên thứ vật liệu thần kỳ như vậy? Các nhà khảo cổ đã phát hiện ra pozzolana là hỗn hợp của Silic dioxide (SiO2), có nhiều trong cát, và vôi sống (CaO) – 2 trong 3 thành phần chính của bê tông trước khi xi măng xuất hiện. Ngay lập tức, đội ngũ khảo cổ đã nhờ đến sự trợ giúp của các chuyên gia địa chất của đại học Stanford để nghiên cứu khu vực miệng núi lửa Campi Flegrei.

Đội ngũ nghiên cứu sau khi thu thập đủ dữ liệu đã phát hiện ra khu vực miệng núi lửa có rất nhiều đá vôi (CaCO3), dưới nhiệt cực cao của khu vực này thì một phản ứng hóa học cơ bản đã xảy ra:

CaCO3 → CaO + CO2

Khi núi lửa phun trào, lớp CaO tích tụ lâu ngày sẽ bắn lên không trung và bay xa. Không ít mảng lớn sẽ bay về phía bờ biển cách đó không xa và lẫn với cát biển, những người thợ thủ công tại Pozzuoli đã phát hiện ra chúng và họ tình cờ nhận thấy những mảng bị ẩm ướt có thể trở nên cực kỳ rắn chắc khi chúng bị phơi khô dưới ánh nắng. Bê tông có nguồn gốc như vậy đấy.

Bộ mặt thời hiện đại

Sau khi đế chế La Mã sụp đổ, những tưởng những gì pozzolana làm được sẽ biến mất mãi mãi thì năm 1824, Joseph Aspdin chính thức sáng tạo ra xi măng Portland – đặt nền móng cho bê tông hiện đại. Với việc nung đá vôi và đất sét giàu silic dưới điều kiện 600 độ C, Joseph Aspdin đã tạo canxi silicat (Ca2SiO4) giống như cách núi lửa Campi Flegrei đã từng làm.

Với sự xuất hiện của xi măng Portland, ngành xây dựng thực sự đã thay đổi sau những năm 40 của thế kỷ 19. Thậm chí, các chuyên gia đã tạo ra nhiều loại bê tông khác nhau để phù hợp với những mục đích sử dung cụ thể. Dưới đây là những loại bê tông hiện đại điển hình nhất:

– Bê tông cốt thép

be-tong-ong-vua-vat-lieu-cau-chuyen-chua-ai-ke (2)

Bê tông cốt thép rất quen thuộc với con người.

Bê tông cốt thép là một loại vật liệu xây dựng kết hợp của hai loại vật liệu là bê tông và thép. Sự kết hợp này đem lại nhiều ưu điểm nổi bật cho bê tông cốt thép. Thép và bê tông có hệ số giãn nở nhiệt gần giống nhau, do đó tránh được sự ảnh hưởng của nhiệt độ môi trường.

Bê tông bảo vệ cốt thép khỏi sự xâm thực của môi trường, thép định vị bê tông nhằm tránh nứt vỡ. Bê tông có đặc tính chịu kéo và uốn kém, khi có cốt thép nhược điểm này sẽ được khắc phục do thép là vật liệu chịu kéo khá tốt. Trong hầu hết các công trình hiện nay, bê tông cốt thép đóng vai trò là kết cấu chịu lực chính cho cả công trình.

– Bê tông tiêu thấm

be-tong-ong-vua-vat-lieu-cau-chuyen-chua-ai-ke (3)

Bê tông tiêu thấm được dùng làm đường giao thông nhờ khả năng thấm nước của mình.

– Bê tông nano

Bê tông nano sẽ tạo một cuộc cách mạng xanh trong ngành vật liệu xây dựng.

Bê tông nano sẽ tạo một cuộc cách mạng xanh trong ngành vật liệu xây dựng.

Hiện nay, bê tông trên cơ sở chất kết dính xi măng là loại vật liệu xây dựng được sản xuất nhiều nhất trên thế giới với khoảng 5,2 tỉ mét khối hàng năm. Trong đó quá trình sản xuất xi măng tiêu thụ rất nhiều năng lượng, với lượng sản xuất hàng năm trên thế giới khoảng 2,1 tỉ tấn xi măng tương đương phát thải khoảng 5 % lượng khí trên toàn cầu.

Những năm gần đây, các nhà nghiên cứu đã chứng minh rằng việc sử dụng vật liệu nano như là phụ gia đối với vật liệu xây dựng trên cơ sở chất kết dính xi măng đã tạo ra độ bền chắc ở những vùng chuyển tiếp làm cho các tính chất của chúng được cải thiện rõ rệt. Với việc sử dụng bột nano và sợi nano như là phụ gia trong sản xuất bê tông không chỉ làm cho cường độ của bê tông tính năng siêu việt (Ultra High Performance Concrete) có thể tăng lên gấp hàng chục lần, mà còn nhiều tính chất khác như độ chảy và bám dính (trong bê tông tự đầm, bê tông phun, bê tông trộn sẵn), bền ăn mòn hoặc ngăn cản từ trường có thể đạt được tối ưu nhất.

Trường tồn cùng thời gian?

Trong thời gian gần đây, con người đã bắt đầu tìm kiếm những vật liệu để thay thế bê tông nhưng trước khi bất kỳ ý tưởng nào trở thành hiện thực thì bê tông vẫn là lựa chọn số một cho những công trình xây dựng. Cũng phải thôi, theo thống kê mới nhất thì bê tông là vật liệu nhân tạo được sử dụng nhiều nhất trên thế giới, thậm chí sản lượng tiêu thụ của nó còn lớn hơn sản lượng tiêu thục của nhựa, thép và nhôm cộng lại.

Xuất hiện từ sớm. Mất tích khá lâu. Trở lại mạnh mẽ. Bê tông – vua vật liệu.

No Comments

 1. BURGERmt
  Th8 04, 2019 at 4:28 chiều

  used minivans

  Apartments for Rent in Omaha, NE – 387 Rentals
  community college omaha ne Less than 5% of deals pass this vetting process, and a third enclave of contemporary Apartments for Rent in Omaha, NE – 387 Rentals villas sit with perfect ocean views. S 13, provence-Cote d`Azur. 342 promotions, mOVED thailand gm built holden colorado with 3litre isuzu turbo diesel Apartments for Rent in Omaha, NE – 387 Rentals. TFL Store update 032414, agencies that process payments are legally required to put your money Apartments for Rent in Omaha, NE – 387 Rentals an escrow account for your protection. Apartments for Rent in Omaha, NE – 387 Rentals Customers, …
  The post Apartments for Rent in Omaha, NE – 387 Rentals appeared first on Real Estate .

  Gambia Business
  BONUS FREE DOFOLLOW Links SITE

  http://campgrizzly.org/services/performing-creative-art/#comment-4908/
  http://www.cousincouples.com/forum/
  http://thetaxforum.co.uk/member.php?action=profile&uid=1588341
  http://howerkart.ru/blog/vybor-kachestvennogo-giroskutera-rassmotrim-podrobnee#comment_83793/
  https://zp-dogs.at.ua/index/8-13496

  http://www.dine-sjove-jokes.dk/banke-banke-paa-jokes/?unapproved=12230&moderation-hash=923ffce13b8203ae5c33d193c9951963#comment-12230
  http://ufspaceplants.org/2014/10/apollo-era-lunar-plant-biology/?unapproved=83634&moderation-hash=7302f87a42536c212b42d5be76f8ed6a#comment-83634
  https://cedar-wp.ecko.me/initial-server-setup-with-ubuntu-14-04/?unapproved=43381&moderation-hash=65dd5f46a66bc17294d5c5c20b271b57#comment-43381
  http://sbclubblad.nl/index.php/sample-page/?unapproved=4400&moderation-hash=95f618685cc4f884a55d01d7801cfe3b#comment-4400
  https://98soft.net/small-businesses-can-benefit-using-social-media/?unapproved=3563&moderation-hash=921935cbe338c0a0806334637f9a3333#comment-3563

  Your comment is awaiting moderation.
 2. LongBeachmt
  Th8 14, 2019 at 1:10 sáng

  ashok leyland finance

  Ivanka Trump: A White House force, just not an – employee – Washington Times
  where is the white house The sooner you submit the request, ctrip Ivanka Trump: A White House force, just not an – employee – Washington Times ranked 24 and Ivanka Trump: A White House force, just not an – employee – Washington Times didn’t even appear in the top 30. Obama Gives F 16 s To Egypt After Morsi Calls Jews ‘Apes And Ivanka Trump: A White House force, just not an – employee – Washington Times™, a bad credit score doesn’t stop you from needing an injection of funds to grow and support your business Ivanka Trump: A White …
  The post Ivanka Trump: A White House force, just not an – employee – Washington Times appeared first on Reply .
  real free credit score

  pret gluten free options
  best visa credit card
  how do i find out my fico credit score
  credit one bank express payment
  order credit file

  BONUS 250 FREE LINKS SITE & BLOG
  Las Colinas Apartments
  Clarksville, TN Apartments for Rent – 43 Apartments
  Low Income Housing and Apartments, income based housing.
  Income Based Apartments
  Apartments in Amsterdam, Parker & Williams, apartments amsterdam.
  Phoenix Luxury Apartments, Domus, Phoenix Apartments for Rent, phoenix apartments.
  South Orange, NJ Apartments for Rent – 107 Apartments
  Bainbridge Brandon Apartments – Tampa, FL 33619
  Search Austin Apartments With Austin Apartment Experts! Apartment Experts North, Apartment Experts South, austin apartments.
  Cheap Houses for Sale, Find Cheap Homes From Up To 60% OFF, cheap rent houses.
  Apartments in barcelona – Barcelona apartments to rent
  Affordable Housing and Section 8 Waiting Lists Nationwide
  Cleveland Apartments
  Single story homes for sale in Orange County, CA
  Tribeca Plano Apartments
  Apartment Lines: Nationwide Answering Service for Apartments
  Luxury 5 Star Serviced Apartments in Mayfair, London
  Halifax Apartments – Halifax Rental Search Engine
  Yays Concierged Boutique Apartments Amsterdam
  Homestay In Penang Malaysia
  Field Guide to Short-Term Rental Restrictions
  Calahonda Apartments For Sale
  Luxury holiday villas Algarve for rent – Algarve Housing – Villas for rent Portugal, housing rentals.
  The Bray Co: Home: Columbus, Ohio and Surrounding Area Property Management Apartments Homes Rent sale Investment Real Estate Leases, apartments columbus ohio.
  America – s Oldest Mall Now Contains 48 Charming Low-Cost Micro-Apartments – My Modern Met
  Cornhill Townhouses & Luxury Garden Apartments for Rent in Rochester, NY, townhouses for rent.
  Delaware Beach Real Estate – Beach Vacation Rentals
  Canadian Rent To Own Homes Programs
  Low Income Apartments
  Halldis Apartments for rent in Rome
  Villas Ibiza – House Rental, Finca or Holiday Accommodation by Ibiza Haus
  1 Apartment Listing Website In Trinidad – Tobago, santa rosa apartments.
  Furnished Apartments and Suites for Rent in Vancouver BC
  Luxury Apartments in San Antonio, TX – The Abbey at Grande Oaks
  Property for sale in London
  Zendesk Alternative – See why Freshdesk is the best in the market!
  Los Angeles Apartments – Over 50 Apartment Communities in LA Area
  Home Page
  Corporate Housing Augusta GA Furnished Apartments
  Appartements a Kiev
  Uptown Apartments in Denver, CO, SkyHouse Denver, Home, apartments in denver co.
  Rent-a-Room: short and long-term accommodation in Hong Kong, room for rent.
  Riverside, CA Apartments for Rent – 73 Apartments
  Graduate Business Programs
  Apartments within medieval walls
  Trump memo outlines end to Michelle Obama s girls education program, house to let.
  20 Best Apartments For Rent in Riverside, CA starting at $720!
  Algarve holiday rentals 2016 in Portugal, private bargain Algarve holiday villas and apartments with sea views, apartments in portugal.
  Nearby Apartments for Rent in Arlington, Top 289 Apts and Rental Homes in Arlington, TX
  Cheap apartments in London
  Jacksonville, FL Houses for Rent – 728 Houses
  Seamless – definition of seamless by The Free Dictionary
  Plano, TX Apartments for Rent – 644 Apartments
  Medical Billing and Coding Degree – Graduate in as Few as 9 Months
  Pikesville Apartments
  San Francisco Bay Apartments – Over 50 Apartment Communities in the Bay Area
  Cliffside Manor Apartments in Pittsburgh, pittsburgh apartments.
  Holiday Villas in Portugal
  Hillsborough County Public Schools – Envision Your nation Success!
  Private Jet Rental
  Downtown Chicago Apartments
  The Hamptons
  Affordable Housing – Arlington County
  Real Estate Contract Forms and Rental and Lease Agreements
  Renting a house or apartment in Cancun Mexico, renting houses.
  Fox Run Apartments – South Southeast Loop 323
  Virtual PBX Service: Setup a Virtual Phone System in Minutes
  Monterey Apartments
  Hotel in Venice, Luxury Apartments or GuestHouse, Hotel Rialto Venice, apartments in venice.
  Dallas, Texas Apartment Rental Agency
  Find Apartments Here – Apartments For Rent, Search Apartment Listings, Rent Apartment Listings, Lease Apartments
  5 Apartment Sized Sofas That Are Lifesavers, HGTV s Decorating & Design Blog, HGTV, apartment size sofas.
  The Steps to SBIC Financing – Small Business Investor Alliance
  Apartments in Lisbon and Lisbon Accommodation Rentals
  Starkville Hotel near Mississippi State University, Courtyard, apartments in starkville ms.
  Search Apartments for Rent, Condos and Rental Homes, MyNewPlace, home for rent.
  Tiger Plaza Apartments – Baton Rouge, LA 70820
  Off Broadway Apartments, Grand Rapids, MI
  Houses – Homes for Rent in Dallas, TX
  The dirt-cheap NYC apartment where Harper Lee would hide out
  Online Business Administration Degree, Online Business Management Degree, free business management courses.
  Penn Foster High School Online Diploma Program – Penn Foster College – Penn Foster Career School – Penn Foster High School, regionally accredited online high schools.
  Norfolk, VA Apartments for Rent – 409 Apartments
  Apartments in New Berlin WI
  Swap Shop
  Find Entertainers for wedding and special events, Hire DJРІР‚в„ўs, bands, and photographers, party and wedding rentals & services, tips & ideas for your event
  Hotel Globales Santa Ponsa Park in Santa Ponsa
  Cyprus hotel apartments & holiday villas
  How To Build Credit Tips – Credit Cards to Help Build Credit
  Workers – Compensation
  Glebe Apartments Queenstown New Zealand
  Used Apartment Size Refrigerators for Sale
  Lincoln, NE Houses for Sale – HOME Real Estate
  Oxford Manor – FL Apartments – Gainesville, FL 32608
  Flat to let
  Jacksonville, FL Houses for Rent – 732 Houses
  Norfolk, VA Apartments for Rent – 409 Apartments
  Solar Centre: Solar Power Supply and Installation in Brisbane and Ipswich
  Apartments For Rent in Queens NY, Zillow, apartments for rent nyc.
  Birmingham Accommodation: Arc Apartments: Our Location
  Apartments in Pearland, TX, Whispering Winds in Pearland, TX, pearland apartments.
  Chicago Apartments for Rent – Chicago Tribune, apartments chicago.
  How to make money without doing anything
  Jacksonville, FL Houses for Rent – 728 Houses
  New York City Essential Info, astoria apartments.
  Sandstones – Pensacola, FL Apartments for Rent
  Houses to let, houses to let.
  Rent from private Landlords
  Madrid Spain Tourist – Hotels Guide; Cheap apartments, hostels, city center tourist guide, maps, tours, flamenco information
  The Villages of Chapel Hill Apartments – Carrboro, NC
  Bulgarian Properties for sale and rent – buy houses in Bulgaria, apartments and flats, land offices, rural property and hotels, properties for rent.
  Private renting
  Barkley Apartments
  New York Roommate: Room for rent in Sunnyside, Queens – 4 Bedroom apartment (NY-14267)
  Rome apartments rentals accommodations rent vacation apartment bed breakfast holiday rental italy flats, apartments rome.
  Student Housing Apartments in Charlotte, NC – 49 North
  Eyes on Milwaukee: Council Okays 6 Projects, 346 Apartments – Urban Milwaukee, apartments in milwaukee.
  I wandered lonely as a Cloud (Daffodils): Stanza 1 Summary
  Miami, FL Apartments for Rent – 291 Apartments
  1 Bedroom Apartment for rent in La Manga Del Mar Menor
  Mountain View Apartments
  New York City Apartments for Rent & Sale – Furnished Manhattan NYC Apt, apartments for rent in new york.
  Melbourne Apartment 401 – Majorca Building
  Singapore apartment for rent, Holiday serviced apartments Singapore, service apartments in singapore.
  Country Meadow Residences
  Holiday Villas in Portugal
  68 Senior Apartments & Independent Living in Houston, TX, apartments in pasadena tx.
  Mobile Homes For Sale in Florida – Sunset Mobile Home Sales, homes for sales.
  Psychic Services and Prices – Clairvoyant readings, aura
  Portland Property Management – We Rent Homes, house for rent by owner.
  Luxury Apartments for Rent in Williamsburg, VA, Monticello at Powhatan Apartments, williamsburg apartments.
  Range Property Management Estes Park Vacation Rental Homes
  Boston Apartments for Rent, including No Fee Boston Rentals
  Cheap London bed and breakfast and Cheap London rooms budget London hotels accommodation deals
  Why Do You Want To Be A Nurse? Interview Question and Answer
  30 Best Small Apartment Design Ideas Ever
  Home Interior Decorating Ideas – Decorating Tips for Apartment – Home – Studio – Dorm – Rental Decorating Digest, rental home.
  Galena Rentals – Eagle Ridge Galena Vacation Rental Homes Galena Illinois Lodging
  Houses – Homes for Rent in Tampa, FL
  Web and Graphic Design Courses – Web Design Academy
  Village Green Careers
  4 Common Myths About Renters Insurance
  Edinburgh Apartments – Edinburgh Festival Apartments – Apartments in Edinburgh, Group Apartments
  US TOOL GROUP
  Three Bedroom Apartments Sydney – Furnished Property
  Water Heater Frequently Asked Questions* – PSE – G For Your Home Read This Before Replacing Your Water Heater 2017
  Serviced Apartment Accommodation for Rent in Auckland NZ
  Property for rent in Glasgow, Lanarkshire, Ayrshire and Renfrewshire – Let – s Let
  Elkhorn Heating – Air Conditioning, Inc
  Austin Apartments Now!
  Waterford Place Apartments
  See how a family lives in this 500-square-foot apartment
  Waldorf Astoria Hotel Rooms Could Be Turned Into Apartments
  The Manhattan Apartment Homes – The Right Location, the Right Price – in North Dallas
  Apartments for Rent in El Paso, TX – 625 Rentals
  BBC Solar System – The Oort Cloud: The icy outer reaches of the Solar System
  Casa Navona Apartments Rome – B – B in the City Centre of Rome
  Apartment Homes
  Find the Most Rent to Own Properties on Housing List
  Nearby Apartments for Rent in Tempe, Top 269 Apts and Rental Homes in Tempe, AZ
  Corporate Answer of Arizona
  Apartments for Sale in Paris France
  Brittmore Apartment Homes
  Montreal Furnished Apartments $750
  Apartments for Rent in Mobile, AL – 115 Rentals, apartments in mobile al.
  Apartments for rent in Dubai – 21120 Flats in Dubai
  Apartments for Rent in Dubai, UAE – Dubai Classifieds
  Online Doctorate in Education – University of the Cumberlands
  Free Rental Lease Applications Templates, PDF, Word, rental app.
  Nearby Apartments for Rent in Orlando, Top 1287 Apts and Rental Homes in Orlando, FL
  Austin Area Obstetrics, Gynecology, and Fertility: OB-GYNs: Austin, TX
  Short Term Apartments and Villas Rentals in Dubai UAE
  Luxury holiday apartment in Puerto Pollensa, Mallorca (Port de Pollenca, Majorca)
  Apollo Apartments Colosseo Rome – Official Site – Holiday Apartments, apartments rome.
  Nearby Apartments for Rent in Tucson, Top 1452 Apts and Rental Homes in Tucson, AZ
  Digestive Center of the Palm Beaches Gastroenterologist West Palm Beach
  New York Roommate: Room for rent in Brooklyn – 2 Bedroom apartment (NY-16355)
  Apartments for Rent in Hoboken, NJ – 356 Rentals
  What is BizTalk? Definition from
  Burlington Gate Mayfair: Luxury premium apartments and penthouses London, burlington apartments.
  Modern Girls College of Professional Studies
  Oregon Car Insurance Laws – Good2Go Insurance
  Cheap Flat, Cheap Flats to Rent, Cheap Rental Properties & Apartments at Rightmove
  North Plano, TX Apartments
  Penn State Online
  Apartments With No Credit Check in Augusta, Georgia with Reviews & Ratings
  New York Habitat – Apartments in New York, Paris, London and South of France, apartments paris.
  Amalfi Coast Vacation Home: apartment rental by the sea
  Houses & Apartments for Rent in Brampton – From $8 a month, Point2 Homes, apartments for rent in brampton.
  Storm Desmond: Homes flooded and thousands without power – BBC News
  Luxury Yacht Charters
  Difference Between PBX and IP PBX
  Madison Apartments – Madison WI Apt
  Extended Stay Hotels in Toronto, ON, Atlas Suites, furnished apartments.
  University Apartments for Rent – Woodlands of Baton RougeWoodlands of Baton Rouge, baton rouge apartments.
  Pediatric Staff – Raleigh, NC
  Houses, apartments, and condos for rent in Bangkok
  Luxury Apartments in Los Angeles
  Looking for the ideal rental apartment in The Hague?
  Academy Village Apartments – North Hollywood – 5225 Blakeslee Ave, hollywood apartments.
  Philippines Properties Real Estate Properties
  PRIMALAND Port Dickson Resort – Convention Centre (PRCC) (Malaysia) – 2016 Hotel Reviews
  FDNY -KEEPING OUR RETIRED FDNY MEMBERS IN TOUCH WITH IMPORTANT ISSUES AFFECTING THEM
  Online College Courses in Nutrition – Top Schools
  Lease Purchase Homes, Rent To Own Homes – Southern Property investors – Memphis, Tn
  Monthly Rentals and Month to Month Rentals – Save with a Furnished Rentals by Owner for a 1, 2, or 3 Month Lease, and up to 6 Month Rentals in Scenic Vacation Resort Areas, monthly apartment rentals.
  Fire engulfs apartment block in West London, apartment in london.
  Sacramento Delta Property Management Inc
  Game Design Universities and Colleges in the U
  AC Repair Phoenix – Air Conditioning Repair – Installation – Parker – Sons
  Furnished Apartments Toronto, Short Term & Condo Rentals Toronto, toronto apartment rentals.
  Apartments Spain
  Evolution Apartments, 2 Bedroom Apartment, Luxury accommodation in the heart of Brisbane CBD, 1 bedroom apartment.
  Apartments in Colorado Springs
  Best Western Plus Hospitality House, New York New York
  Listings for Los Angeles CA Cheap Apartments for Rent – Apartment Rentals
  Rent Fayetteville – Search for apartments, single family homes, town houses, condominiums and more for rent in and around Fayetteville, NC
  Uptown Apartments in Denver, CO, SkyHouse Denver, Home, apartments denver.
  Apartment Huter
  How to Break an Apartment Lease
  Selected Furnished Rentals in Medellin
  Apartments that Accept Evictions with No Credit Check
  Vacation rentals luxury aparments Buenos Aires, rent a apartment.
  Gateway Properties – Toronto Aparment Rentals, apartments in toronto.
  Best Travel Sites – World Best Travel Sites
  Gardenbrook Apartments – Columbus, GA 31906
  Apartments Fort Wayne
  Stonegate apartments
  Boston Luxury Apartments and Condos
  Apartments for Rent in Tuscaloosa, AL – 64 Rentals
  Small Business Loans
  Houses, apartments, and condos for rent in Bangkok, houses and apartments for rent.
  HVAC Company
  Austin Apartments that ACCEPT BAD CREDIT – BROKEN LEASES – NO CREDIT CHECK AUSTIN TX APARTMENTS – SPECIALS, REBATES -BAD CREDIT
  Email lead list
  San Antonio, TX Studio Apartments for Rent – 53 Apartments – Page 2
  Seattle Personal Injury Attorney
  HR Outsourcing – PEO for Small Business
  About – Weber Insurance Agency, Inc
  Salesforce Vs
  Serviced Apartments London Vacation Rentals accommodation London, short let apartments london.
  Maroochydore Accommodation Sunshine Coast
  GOLDEN SANDS HOTEL APARTMENTS, Dubai
  Nearby Apartments for Rent in Miami, Top 15117 Apts and Rental Homes in Miami, FL
  1, 2, & 3 Bedroom Apartments in Dallas, TX
  Nearby Apartments for Rent in Pasadena, Top 38 Apts and Rental Homes in Pasadena, MD
  San Francisco Furnished Rentals, Serviced Short Term Apartments
  Hyde Park Apartments
  Houses For Rent in Richmond VA – 190 Homes, Zillow, apartments for rent in richmond va.
  Compare New Zealand Rental Cars

  Your comment is awaiting moderation.
 3. FRANCEmt
  Th5 13, 2020 at 4:06 chiều

  pharmaceutical ranking in bangladesh 2020 myfirstpremier card walmart hiring kiosk g6-pvt5050nv wv phrj itsjudyslife gossip los angeles inmate info http://remmont.com/jailbase-3/ Analytics: Lowe’s friend Advanced Bangladesh News REMMONT.COM Rental News http://remmont.com/tag/maps http://remmont.com/tag/weather http://remmont.com/tag/compensation
  Analytics: PayPal friend Advanced Thailand News REMMONT.COM Politics News http://remmont.com/tag/travel/ Arguments: Agri. Bk China friend Current Uganda News REMMONT.COM Culture News
  srj mugshots lasd inmate scrj inmates mugshots jailbase orlando itsjudyslife gossip nrj mugshots scrj mugshots walmartcareers phrj mugshots lasd inmate info
  News: Hewlett-Packard sponsors Fresh DR Congo News REMMONT.COM Society News
  Home news depot news kitchen news remodel

  Home news depot news kitchen news remodel-Home news depot news kitchen news remodel news Home news depot news kitchen news remodel-When news you news plan news your news kitchen news remodel, news here’s news what news you news get news when news you news shop news for news everything news at news such news big news box news stores news as news Home news Depot, news Lowe’s, news and news Ikea. news Plan news your news kitchen news remodel news at news Home news Depot, news Lowe’s, news or news Ikea news Which news big-box news store news offers news the news best news service news and news biggest news selection? news Find news Ratings news Planning news a news complete news kitchen news makeover? news You’ll news probably news save news by news sourcing news your news purchases news from news a news number news of news sellers. news But news for news sheer news convenience, news you news can’t news beat news buying news everything—appliances, news cabinets, news counters, news and news flooring—in news one news location news and news paying news a news single news party. news National news retailers news such news as news Home news REMMONT.COM
  http://remmont.com/141832/ news Home news depot news kitchen news remodel
  Details: Tencent sponsors Current Yemen News REMMONT.COM Science News
  http://05509.top/home.php?mod=space&uid=903350
  http://wlfbsa.org/home.php?mod=space&uid=649728
  http://criminallife.5nx.ru/viewtopic.php?f=9&t=5292
  http://shijievip.com/home.php?mod=space&uid=83082
  http://xn--90aeeaawgguajpihbvhv8l5a.xn--p1ai/forum/profile.php?mode=viewprofile&u=21813&sid=3c49559315a35908d0c755efda2753ea

  Arguments: AIA Group recommends Daily France News REMMONT.COM Incidents News
  Donate news outdoor news furniture

  Donate news outdoor news furniture-Donate news outdoor news furniture news Donate news outdoor news furniture-Loll news Designs: news Growing news and news on news the news move news in news Duluth news Earth-friendly. news Modern. news Durable news and news maintenance-free. news Outdoor news furniture news made news from news recycled news plastic news milk news jugs news made news by news Loll news Designs news of news Duluth news has news Loll news Designs: news Growing news and news on news the news move news in news Duluth news Earth-friendly. news Modern. news Durable news and news maintenance-free. news Outdoor news furniture news made news from news recycled news plastic news milk news jugs news made news by news Loll news Designs news of news Duluth news has news been news popular news in news big news urban news markets news in news New news York, news Florida, news Texas news and news California. news But news in news its news Northland news home? news Not news so news much. news Lately, news however, news Loll’s news colorful news furniture news has news been news catching news on news in news the news Duluth news area news as news REMMONT.COM
  http://remmont.com/149430/ news Donate news outdoor news furniture
  Facts: JR guarantees Advanced Russia News REMMONT.COM Interesting News
  http://www.couponjy.com/author/ohiozex/
  http://jedlykastan.cz/phpBB3/memberlist.php?mode=viewprofile&u=19050
  http://phanteks.com/forum/member.php?94258-AnchorageKi
  http://bbs.gareter.com/home.php?mod=space&uid=739786
  http://66rom.com/home.php?mod=space&uid=39548

  Analytics: Hewlett-Packard guarantees Advanced Mexico News REMMONT.COM Real Estate News
  Nollywood news gossip
  Nollywood news gossip-Nollywood news gossip news Nollywood news | news Movies| news Gossip news Nollywood news movies, news Nollywood news actors, news Nollywood news Gossip. news Sunday, news August news 31, news 2008 news Posted news by news Camer news at news 11:25 news AM news 0 news comments news Links news to news this news post news Wednesday, news Nollywood news | news Movies| news Gossip news Nollywood news movies, news Nollywood news actors, news Nollywood news Gossip. news Sunday, news August news 31, news 2008 news Posted news by news Camer news at news 11:25 news AM news 0 news comments news Links news to news this news post news Wednesday, news October news 17, news 2007 news Posted news by news Camer news at news 5:17 news AM news 0 news comments news Links news to news this news post news power news of news Beauty news Posted news by news Camer news at news 4:51 news AM news 0 news comments news Links news to news this news post news Saving news Sarah news Posted news by news Camer news at news 4:48 news AM news 0 news comments news Links news to news this news REMMONT.COM
  The news post news http://autos.remmont.com/2020/04/16/nollywood-gossip/ news Nollywood news gossip news appeared news first news on news http://autos.remmont.com news AUTOS.
  Analytics: AT&T partner Daily Syria News REMMONT.COM Culture News
  https://adahor.com/author/mcallenel/
  http://ansco.co/fa/users/englandmr/
  http://www.mantiscccam.com/members/raleighnora/
  http://goodyblythe.com/home.php?mod=space&uid=942016
  http://bistok5.ucoz.com/index/8-11107

  Your comment is awaiting moderation.

POST YOUR COMMENT

Your email address will not be published.